Planter



Sikke store flotte skovfyr, Pinus sylvestris, man kan se herude. De kan blive op til 30 meter høje, og kan være mellem 250-300 år gamle. Skovfyren er et nåletræ. (www.naturstyrelsen.dk)
 (Foto Mariann Thomsen)


Omkring stranden og ved skoven er der rigtig meget levende hegn. Her er det hyben buske, på latin Rosa rugosa, også kaldet rynket rose, som faktisk betragtes som ukrudt
i landskabet, da det breder sig meget, til ulempe for andre arter og buske. Hybenbuske vokser netop langs kysterne, ved sommerhusområderne og langs stranden. (www.naturstyrelsen.dk)
 (Foto Mariann Thomsen)



Her ses en hyben busk tæt på, trods vinteren og en smule frost, er der lige et par hyben frugter tilovers,
som fuglene endnu ikke har fået øje på. Hyben er frugterne der findes på busken, de er modne i august måned, kan bruges til f.eks hyben marmelade, og er rige på C-vitamin. (www.naturstyrelsen.dk)  (Foto Mariann Thomsen)


Går man på opdagelse i skoven, kan man sagtens finde vilde brombær. De hedder Rubus fruticosus på latin. De er typisk i skovbryn og krat, og er modne i sep/okt måned. De skal være helt sorte og det kan være en god ide' at have handsker på når man skal plukke dem, der er mange grene med torne på.. (www.naturstyrelsen.dk)  (Foto Mariann Thomsen)



En af de mange slags nåletræer der findes i skove. Flot grøn, og blålig på undersiden er den..
(Foto:Mariann Thomsen)


Lidt tang på stranden..
 (Foto Mariann Thomsen)


En lille tusindfryd, Bellis perennis, fundet ved skoven. Tusindfryd er almindelig som ukrudt i vores græsplæner, men den er da sød og sommerlig på en dag i december.. (www.denstoredanske.dk)  (Foto Mariann Thomsen)




Her kommer jeg lidt til kort, for der findes utrolig mange forskellige slags græsser. Her på stranden er der også en del, og jeg tror det enten kunne være marehalm eller eller sandhjælme.
Marehalm, Leymus arenarius, er meget kraftig, og kan blive op til 1.5 meter høj. Den er blågrøn i farven.
Sandhjælme, Ammophila arenaria, er tueformet, og grønne/grågrønne i farven. Har man bare tæer om sommeren, kan de godt være lidt skarpe for fødderne, når man går i klitterne. Umiddelbart tror jeg det er sandhjælme der er på stranden her. (www.fugleognatur.dk)  (Foto Mariann Thomsen)



Lige i midten af billedet, kan man se et birketræ, på latinsk Betula pubescens og Betula pendula. Der findes nemlig 2 arter her i Danmark, på dansk dunbirk og vortebirk. Begge slags bliver op til 25-30 meter høje, vortebirkens grene hænger meget nedad, mens dunbirkens grene er mere stive i det. Man kan kende birketræet på den hvide stamme. (www.naturstyrelsen.dk)   (Foto Mariann Thomsen) 

Her inde mellem træerne, helt lysegrøn, vokser bregnen. Der findes rigtig mange arter af bregner.




Inde i skoven i Marbæk findes der en del bøgetræer, på latin hedder de Fagus sylvatica. De vokser nemlig godt på skovmunden, og kan nemt blive op til 25-30 meter højt. Frugterne  på bøgetræet hedder bog, og inde i den lille kerne er der to små trekantede nødder. Bøgen blomstrer i maj måned, og den kan faktisk blive op til 350 år gammel! (www.naturstyrelsen.dk)  (Foto Mariann Thomsen)



Her i skovbunden vokser der rigtig meget lyng. I efteråret er lyngen flot lilla, og kan dække hele skovbunden flot.. Her i december, hvor billedet er taget, blomstrer den ikke, og er ikke helt så iøjnefaldende.
(Foto:Mariann Thomsen)




















Ingen kommentarer:

Send en kommentar